dimarts, 27 de desembre del 2016

LA TAULA PERIÒDICA DE MENDELÉIEV

La taula peròdica de Mendeléiev situava els elements seguint l'ordre de masses atòmiques creixents i considerava, a més, les propietats dels elements. En aquesta taula es deixaven buits que haurien de ser ocupats per altres elements encara no descoberts, i fins i tot Mendeléiev va arribar a predir-ne les propietats. No obstant aixó, les posicions d'alguns elements estaven invertides respecte a l'ordenació actual.

La  taula periòdica actual ordena els elements  segons el seu nombre atòmic creixent. En aquesta desapareixen totes les irregularitats. Consta de 7 períodes o files i 18 grups o columnas. En aquests últims es reuneixen tots els elements amb propietats semblants.

Els criteris per a anomenar els elements han anat variant al llarg de la historia. Alguns, com el ferro, han conservat el seu nom antic, mestre que altres fan referencia a una propietat física o química, como el fòsfor (portador de llum), indiquen el nom del país d'origen del científic descobridor (gal·li), recorden un planeta (urani) o rendeixen honor a un gran científic (einsteini).




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada